Förvalta pengar,  Spara pengar

Borde jag ha ett månadssparande?

Det är en ny månad och lönen har precis trillat in på kontot. Mycket skall betalas och det är svårt att få pengarna att räcka till. Vi har saker vi behöver likaså saker vi vill ha. Hur ska vi tänka? Borde jag ha ett månadssparande?

Beroende på vilken situation vi befinner oss i och hur mycket pengar som kommer in på kontot varje månad så har varje familj eller individ lite olika förutsättningar. Situationer i livet kan också förändras och vi alla har enklare och tuffare tider. Gemensamt för alla oavsett livssituation är att vi vill känna oss trygga rent ekonomiskt. Ekonomisk trygghet kan vara att vi vet med oss att vi kommer klara av att betala boendet, köpa mat, m.m. För andra kan det vara att klara av inkomstbortfall eller andra oförutsedda händelser.

När vi befinner oss i en situation där vi vänder på varje krona för att få råd med bara det mest nödvändiga är det viktigt att påbörja ett buffertsparande, även om det rör sig om små belopp. Över tid kommer även små belopp att bli större belopp. Genom att ha en buffert och ett månadssparande kan vi känna oss trygga när det dyker ner en oförutsedd faktura i brevlådan trots att den är ett större belopp. Bufferten gör så att vi slipper göra dåliga finansiella beslut.

Det finns inga pengar att spara

Såhär känner det flesta, men forskning visar att många av de som inte sparar faktiskt skulle kunna göra det. Det största problemet är att vi fokuserar för mycket på att tjäna pengar och för lite på att minska våra utgifter. Det finns mycket som vi själva kan påverka:

 • Billigare boende alt. vara inneboende
 • Laga mat själv, inga ute-luncher, fik, m.m.
 • Ingen onödig konsumtion (använd det du redan har)
 • Äg ingen bil
 • Dela Streaming-tjänster (Netflix, Spotify m.fl) med andra
 • Sälj saker du inte använder
 • Skaffa billigare intressen
 • Träna och motionera hemma eller utomhus
 • Spendera semestern på hemmaplan

Många av oss lever över våra tillgångar och därför kan en eller fler förändringar behöva ske.

Alla andra verkar månadsspara så mycket

Detta är också den allmänna uppfattningen, men faktum är att det inte stämmer. De personer som har ett högt sparande tillhör några få procent av befolkningen. För att illustrera vad som menas, se bilden nedan från Avanza. Bilden visar hur mycket kapital den svenska befolkningen har utifrån ålder likaså deras månadssparande i faktiska belopp.

Månadssparande i olika åldrar

Intressanta fakta från bilden

 • Sett till median är det ungefärliga månadssparandet 1 000 kr i månaden och ingen som sparar mer än 2 000 kr i månaden, oavsett ålder.
 • De som sparar har i genomsnitt 1 miljon kronor först vid 74 års ålder.

Med detta sagt, så är kontentan av detta blogginlägg att även ett mindre månadssparande med belopp på 100 – 200 kr i månaden är bra och betydande för framtiden. Det är bättre att spara någonting än ingenting.

Personlig rekommendation för månadssparande

Spara 10% av månadslönen.

Denna blogg är ny och det finns i dagsläget ganska få inlägg. Håll utkik efter nya inlägg på https://enklareliv.nu/.