Ökat välbefinnande

Vad är det som gör oss stressade och utmattade?

Vi lever i en värld där det finns höga förväntningar på oss. Det kan vara allt ifrån att vi har ett jobb som vi behöver gå till, en familj att ta hand om eller en strävan efter att vara duktig på något. Att vara ständigt uppkopplade till nätet där våra medmänniskor förser oss med information som vi inte har efterfrågat kan vara tröttsamt. Vi lever i ett informationssamhälle där vi ständigt jämför oss själva med de personer som vi tycker har lyckats i livet. Vi blir ständigt dömd av andra människor och framförallt oss själva. Det är inte konstigt att vi kan känna oss stressade och utmattade. Hur skall vi förhålla oss till allting och hur påverkar det oss?

Ibland känns livet övermäktigt och det är svårt att hänga med. Det känns som att livet styr oss och inte tvärtom.

Problemet med att “orka med” när vi redan är stressade

Jag tror att vi människor har en dålig självbild över våran förmåga att mäkta med och ständigt prestera på topp. När livet känns stressigt eller när vi tappar kontrollen så inbillar vi oss själva att det bara är temporärt och vi “pushar” oss lite mer varje dag. Mestadels fungerar det att kämpa sig igenom tuffare tider, men det är inte alltid så hälsosamt att ha det tankesättet. Borde vi inte värdera kroppens signaler mer än vi gör?

Kroppen har många tydliga signaler för att tala om när den inte orkar med och behöver vila. Vanliga signaler kan exempelvis vara att den distans du normalt sett har till irritation minskar, du suckar, har värk eller är fysisk och psykisk utmattad redan efter enklare uppgifter. Dessa är alla symptom på utmattning eller stress och är signaler som måste tas på allvar.

Förändringar som gör oss mindre stressade och i förlängningen mindre utmattade

En bra början till förändring skulle kunna vara att ta avstånd från och identifiera de moment i vardagen som gör att du känner som du gör. Kanske är det jobbet, dina umgängeskrets, din familj eller boendesituation som gör dig stressad. Oavsett vad det är så behöver det komma till kännedom innan vi kan göra förändringarna för att slutligen må bättre.

Vi är alla värda att leva ett lugnt och harmoniskt liv och enbart vi själva kan påverka våra dagar. Ibland kan vi behöva prioritera oss själva över andra utan att se det som något själviskt. Det kan emellertid vara läge att ta ett steg tillbaka och reflektera över hur vi lever vårat liv idag och om det finns åtgärder vi kan göra redan nu för att förändra vardagen till det bättre och en framtid vi själva vill leva.

  • behövs mer tid till familjen?
  • fler träningspass?
  • mer tid till intressen?
  • konsumera mindre alternativt äga färre saker?
  • ett bättre sparande?
  • jobba mindre?
  • uppleva eller resa mer?

Gör en förändring redan idag om din nuvarande livsstil inte tar dig dit du vill i livet.

Om din stress beror på ekonomiska svårigheter så rekommenderas artikeln som handlar om ekonomisk trygghet genom ett kontinuerligt månadssparande.